Hoe kan je overstappen naar een andere leverancier van gas en licht

Gas en licht worden steeds duurder, maar gelukkig kan je daarom gas en licht vergelijken en dus geld besparen. Er gelden forse welkomstbonussen voor mensen die van de ene naar de andere energieleverancier overstappen. Veel mensen hebben jaarcontracten, die na afloop van de contractduur automatisch en stilzwijgend worden veranderd in contracten met variabele tarieven. Dat is al duurder op zich, en omdat de energieprijzen stijgen, betaal je bij een contract met variabele tarieven steeds een hoger tarief. Het is dan ook zeker de moeite waard om te gaan kijken of andere partijen je een mooie korting kunnen bieden als je daar een jaarcontract met vaste tarieven afsluit. Zo bespaar je eigenlijk dubbel! Je kunt dan over het algemeen zo’n €200 tot €400 per jaar besparen. Ook kan je gebruik maken van cashbacks en aantrekkelijke cadeautjes. Steeds vaker hebben energieleveranciers een webshop waar je zelf een cadeautje kunt uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe mobieltjes, tablets en kortingsbonnen bij bekende winkels.

Tips als je overstapt naar een nieuwe leverancier van gas en licht

Overstappen is simpel. De meeste bedrijven regelen de overstap in zijn geheel voor jou. Jij hoeft eigenlijk alleen maar aan te geven naar welk bedrijf je wilt overstappen en je meterstanden door te geven. Jouw nieuwe leverancier handelt dan de rest van de procedure met het oude bedrijf af. Je contract wordt beëindigd, en je zit geen minuut zonder gas of stroom. Overstappen is dus makkelijk en kost je zeker geen uren aan papierwerk. Het beste moment om over te stappen is zo’n twee maanden voor het aflopen van je huidige contract. Stap je eerder over, dan kan je te maken krijgen met een opzegboete. Jouw leverancier mag je die doorberekenen, omdat je in feite te vroeg overstapt en daarmee de voorwaarden van het contract schendt.

Meterstanden doorgeven

Als je een nieuwe leverancier voor gas en stroom in de arm neemt, wil die je huidige meterstand weten. Het hangt van het bedrijf af of je zelf de meterstanden moet doorgeven of dat je daarvoor helemaal niks hoeft te doen. Sommige huizen hebben namelijk slimme meters die de meterstand automatisch doorgeven aan je nieuwe leverancier. Andere bedrijven sturen een meteropnemer langs, die de meterstand afleest. En sommige bedrijven sturen je een formulier met het verzoek om zelf je meterstand door te geven. Zorg dat deze gegevens binnen twee weken naar je overstap binnen zijn bij je nieuwe leverancier. Anders berekent het bedrijf zelf jouw energieverbruik op basis van een schatting, en die kan ongunstig uitvallen voor je.

Scroll naar boven