Huis en Tuin

Tuinmeubelen – Inrichten van huis en tuin

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Welk type LED-spot is geschikt voor uw huis?

led spots

Het gebruik van Led spots in uw huis heeft vele voordelen. Behalve dat ze energiezuinig zijn, kunnen ze onafhankelijk van andere lampen worden in- en uitgeschakeld. Bovendien zijn LED-spots uiterst duurzaam en efficiënt, en kunnen ze zelfs een ontbrekende lamp in uw armaturen compenseren. Of u nu een binnen- of buitenspot installeert, overweeg de volgende informatie voordat u een lichtarmatuur aanschaft. Uw huis of kantoor zal er beter dan ooit uitzien.

GU10

GU10 led spots worden meestal gebruikt voor accentverlichting, niet voor algemene verlichting. Hun brede stralingshoeken en smalle stralingshoeken maken ze ideaal voor accentverlichting. In tegenstelling tot halogeenlampen hebben GU10 LED’s alleen een spanning van 220-240V nodig. U moet zich echter bewust zijn van de grootte en vorm van GU10 lampen voordat u ze koopt. Zorg ervoor dat de lampenkap en downlights die u kiest geschikt zijn voor de GU10 lamp.

GU10 LED’s zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. De meeste hebben een warm witte kleurtemperatuur, maar sommige zijn verkrijgbaar in koel wit, daglicht en zeer warm wit. De keuze van de juiste kleurtemperatuur hangt af van waar u het licht nodig heeft. Lagere kleurtemperaturen zijn beter voor sfeerverlichting, terwijl hogere goed werken voor grote zalen of keukenruimtes.

GU10 LED spots zijn verkrijgbaar in verschillende wattages, variërend van drie tot acht watt. Elke lamp produceert ongeveer 320 lumen. Ze zijn ook compatibel met de meeste elektronische dimmers. Ze zijn energie-efficiënt en kwikvrij, waardoor ze veilig zijn voor gebruik in de buurt van kinderen en huisdieren.

MR16

Een MR16 LED-spot is een goede keuze als u een ruimte op de meest energie-efficiënte manier wilt verlichten. Dit type spot maakt gebruik van LED’s die hetzelfde warm witte licht produceren als traditionele gloeilampen. Ze zijn ook een geweldige manier om uw energiekosten te verlagen en uw lampvervangingskosten te verminderen. Een MR16 LED spot heeft een lichtstroom van meer dan 400 lumen per watt, wat ongeveer vier keer hoger is dan dat van een 60W standaard gloeilamp.

Een MR16 LED spot is een geweldig laagspanningsalternatief voor een traditionele GU10 lamp, maar wordt niet aanbevolen voor netspanningsarmaturen. Deze spots worden vaker aangetroffen in geïntegreerde lampen dan in op zichzelf staande armaturen. Bovendien zijn LED’s in dit type armatuur schok- en vochtbestendig.

MR16 LED lampen zijn er in twee verschillende stijlen. Het eerste type is volledig gesloten, of “blik”-achtige armaturen, die een interne lamphouder hebben die binnenin is bevestigd. Het andere type maakt gebruik van een L-vormige beugel en bevat een elektrische connector. De inkomende kant van de connector wordt aangesloten op de LED-driver of transformator, terwijl de uitgaande kant een snoer heeft dat wordt aangesloten op de lamphouder.

GU15

Een GU15 LED spot vervangt een halogeen GU10 lamp, die meestal van plastic is gemaakt. De EU verbood halogeenlampen in het Verenigd Koninkrijk in 2016, dus het is belangrijk om ze te vervangen door een LED energiebesparende vervanger. Een andere variant van een GU10 is de ‘long barrel’ GU10, die bedoeld is voor niet-standaard verlichtingsarmaturen. Deze lampen zijn ongeveer 75 mm lang, in tegenstelling tot de standaard 50 tot 55 mm.

Spots badkamer nodig? Plaats dan eventueel GU10 spots. Zij verstrekken gericht licht en zijn perfect voor keukens, badkamers, en werkruimten. LED GU10 lampen bieden langdurige verlichting en energiebesparende voordelen. Deze lampen kunnen achteraf in bestaande verlichtingsarmaturen worden ingepast en zijn gemakkelijk te installeren. Met verschillende stralingshoeken kunt u uw licht op specifieke gebieden richten, afhankelijk van waar u het nodig hebt.

Sommige GU10 lampen zijn compatibel met GU10 LED spots. Als u een halogeendownlight hebt die u wilt vervangen, kunt u deze ook ombouwen tot een LED. U moet er wel voor zorgen dat het nieuwe armatuur in uw bestaande armatuur kan werken. Een MR16 lamp kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden in een GU10 armatuur.

GU24

GU24 LED spots zijn milieuvriendelijk en kunnen u helpen besparen op energie- en onderhoudskosten. Door hun lange levensduur van 25.000 uur zijn ze perfect voor diverse verlichtingstoepassingen. Deze lampen zijn gemakkelijk te herkennen aan de tweepinsvoetstijl, die in het fittinggat past. Ze zijn qua grootte en vorm vergelijkbaar met gloeilampen.

Het licht van GU24 LED-lampen heeft een hoge kleurweergave-index, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gebruik in binnen- en buitenverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van 2700K tot 3500K. Vanwege hun hoge kleurweergave-index zullen LED GU24 lampen warme of koele kleuren niet bleken.

In tegenstelling tot traditionele schroeflampjes, hebben GU24 lampen een speciale lampvoet. In plaats van een enkele schroef, steken twee pinnen uit de basis en draaien om de lamp vast te zetten. GU24-lampen zijn zelf ballastend, wat betekent dat ze tot 20 jaar meegaan met slechts één vervanging.

GU25

De GU25 LED spot is de perfecte lamp om de kale lamp in uw Inbouwspot te vervangen. Deze lamp geeft een brede lichtbundel, en kan op de meeste plaatsen worden geplaatst, zelfs in plafonds. Deze spots zijn er in twee basistypes: flood light en spotlight. De schijnwerper is energiezuiniger en heeft een groter bereik. Spots zijn een geweldige manier om bepaalde punten in uw huis, landschapsarchitectuur of andere zaken te benadrukken.

GU40

GU40 led spots zijn dimbaar en worden veel gebruikt in huishoudelijke verlichting. Ze hebben twee poten op hun basis en kunnen worden gebruikt in de keuken, badkamer en werkruimte. Ze kunnen ook achteraf worden ingebouwd in bestaande halogeenarmaturen. In tegenstelling tot halogeenlampen verbruiken LED’s veel minder energie dan hun halogeen tegenhangers.

LED-spots zijn gemaakt om een brede stralingshoek te hebben, wat betekent dat ze een groter gebied verlichten. Een smalle stralingshoek betekent dat het licht op een klein punt wordt gericht, terwijl een brede stralingshoek het licht over een groter gebied verspreidt en het licht dat op een oppervlak valt vermindert. Bovendien hebben LED-spots een CRI-score, die aangeeft dat ze efficiënter zijn dan halogeenequivalenten.

LED spots zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De PAR20 maat is 2,5 inch in diameter en is gebruikelijk in kleinere huizen en lagere plafonds. Ze zijn doorgaans 13 watt en gebruiken dezelfde E26 Edison schroeffitting als standaard A19-lampen. PAR30 spots zijn groter, met een diameter van 3,75 inch, en worden vaak gebruikt in hogere plafonds.

GU30

Bij het winkelen voor GU30 LED-spots, wilt u goed letten op de lumen. Lumen zijn een indicator van hoeveel licht wordt geproduceerd. Meestal wordt de metriek vermeld naast de specificaties van het product. Of u nu een heldere spot of een subtiele gloed wilt, het bepalen van de lumen zal u helpen de beste beslissing te nemen.

GU30 led spots zijn meestal gemaakt met een plastic basis, waardoor ze bijzonder energiezuinig zijn. De EU verbood halogeen GU10 lampen in het Verenigd Koninkrijk in 2016, maar er zijn tal van energie-efficiënte led alternatieven beschikbaar. GU10’s zijn ook te vinden in long barrel varianten, die zijn ontworpen voor gebruik in niet-standaard verlichtingsarmaturen. Deze lampen zijn ongeveer 75 mm lang, terwijl standaard GU10-lampen ongeveer 50 mm lang zijn.

De PAR20 LED spot is 2,5 inch in diameter en wordt meestal gebruikt in kleinere huizen met lagere plafonds. PAR20 lampen zijn meestal rond de 13 Watt. De meeste PAR20 lampen gebruiken dezelfde E26 Edison schroeffitting als een standaard A19 lamp. De PAR30 LED spot, aan de andere kant, is 3,75 inch in diameter en wordt meestal gebruikt in hogere plafondtoepassingen.