Huis en Tuin

Tuinmeubelen – Inrichten van huis en tuin

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Mooie en energiezuinige led buitenverlichting

 led buitenverlichting

Van je sfeervol ingerichte tuin wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk genieten. Niet alleen overdag, maar net zo goed ’s avonds. Daarvoor is goede verlichting in de tuin onmisbaar. Als je kiest voor led buitenverlichting, kun je ook nog eens energiezuinig de lampen laten branden. En met de verschillende soorten led buitenverlichting heb je bovendien een enorme keuze uit allerlei lampen die helemaal tot hun recht komen in de stijl van jouw tuin en terras.

Energiezuinige buitenverlichting

Twijfel je of het wel een goed idee is om led buitenverlichting in de avonduren aan te doen, zodat je vanuit de woonkamer kunt genieten van je mooi aangelegde tuin? Met led buitenverlichting bespaar je tot wel 90% van de energie die je zou verbruiken met traditionele buitenlampen. Bovendien is het aantal branduren vele malen langer, reken op zo’n 50.000 uur bij normaal gebruik. Hierdoor hoef je de led buitenverlichting minder vaak te vervangen dan je misschien gewend bent van andere soorten verlichting. Kies voor led buitenverlichting onder de overkapping of carport die spatwaterdicht is. Of gebruik lampen die spuitwaterdicht zijn voor de verlichting in de tuin zelf. Zo weet je zeker dat de lamp tegen de weersomstandigheden kan.

Kies voor designverlichting in de stijl van je tuin

Eigenlijk kun je zeggen dat je met led buitenverlichting alle kanten op kunt. Denk aan klassieke modellen als lantaarns of bollampen, strakke ontwerpen in de vorm van een kubus of een lichtslinger voor aan de overkapping. Het is allemaal verkrijgbaar. Dankzij de vele ontwerpen kun je je tuin in een uniforme stijl verlichten met led buitenverlichting, terwijl je toch op iedere locatie in de tuin een passende lamp hebt. Want op het terras kies je bijvoorbeeld voor een wandlamp die je qua model afstemt op de staande lamp langs het tuinpad. Of misschien vind je het mooier om een grondspot te plaatsen, waarbij je de vorm laat terugkomen in de prikspots die je richt op de plantenbak langs de schutting.

Een veilig gevoel met led buitenverlichting

De led buitenverlichting is niet alleen energiezuinig. Je kunt er ook vanuit gaan dat het direct licht geeft, zodra de lamp aangezet wordt. Hierdoor is led buitenverlichting ook heel geschikt om bij de ingang van je tuin te hangen. Hiervoor kies je een lamp met een sensor, zodat deze automatisch aangaat op het moment dat er een beweging in het donker is. Ook als de lamp regelmatig aanspringt, doet dat niet af aan de kwaliteit of levensduur van de verlichting. Kies je voor ledverlichting die bovendien op zonne-energie werkt, dan is het nog zuiniger om de ledverlichting buiten te laten branden.

Leg zelf de led buitenverlichting aan

Het aanleggen van de buitenverlichting is niet moeilijk. Het is uiteraard wel belangrijk dat je voldoende elektrische aansluitpunten in de tuin hebt om de lampen aan te kunnen sluiten. Plaats je lampen in het midden van de tuin of langs het tuinpad? Let er hierbij dan op dat je kabels en verbindingsstukken gebruikt die weerbestendig zijn. Kies je voor een lichtslinger dan bevestig je deze eenvoudig met de speciale montageklemmen en de bijbehorende stekker.