Huis en Tuin

Tuinmeubelen – Inrichten van huis en tuin

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Kies je een eiken of een steigerhouten tuintafel?

Heb je het voorjaar al in je hoofd en ben je bezig met het opknappen van je tuin? Je tuinmeubelen zijn misschien ook wel aan vervanging toe. Of je wilt gewoon een tuinset die beter past bij je nieuwe tuininrichting. De keuze is natuurlijk groot. Voor een houten tuinset kom je al snel bij eikenhouten tuinmeubelen uit of tuinstoelen met een steigerhouten tuintafel. Wat zijn de verschillen tussen beide houtsoorten? Je leest het hier.

Een robuuste plank in een steigerhouten tuintafel

Steigerhout staat bekend om zijn grijze, verweerde houtkleur. Het hout is bovendien vaak ruw en de knoesten en nerven zijn goed zichtbaar. Steigerhout was van oorsprong bedoeld was als werkmateriaal, namelijk als legplank op een steiger. De planken worden gemaakt uit vurenhout. Dit hout heeft de eigenschap te reageren op weersinvloeden zoals regen en zon.
Na een bepaalde periode is het hout echter uitgewerkt en behoudt het zijn karakteristieke uiterlijk.
Dat uiterlijk heeft mede bijgedragen aan de populariteit van steigerhout. Daarnaast is het ook nog eens heel geschikt om tuinmeubelen van te maken, zoals een steigerhouten tuintafel. De planken kunnen eenvoudig op maat gezaagd worden zodat je niet gebonden bent aan bepaalde afmetingen als je een steigerhouten tafel wilt hebben.

De kenmerken van een eikenhouten tuintafel

Eiken is een houtsoort die valt onder de categorie hardhout. Dit betekent dat het een houtsoort is die kleurvaster is onder verschillende weersomstandigheden. Toch verweert het hout na verloop van tijd en heeft het een beschermlaag nodig om die echte, eikenhouten kleur te behouden. Eikenhouten meubels stonden vroeger in vrijwel iedere woonkamer. Deze werden met olie ingewreven voor een extra glanzend voorkomen. De tuinmeubelen worden geschuurd, maar glanzen niet zoals de meubels van onze grootouders. De houtnerf blijft na het schuren wel zichtbaar. Kijk je naar een eikenhouten tuintafel dan heb je, afhankelijk van het ontwerp, de keuze tussen een tafelblad met een kier tussen de planken of een aaneengesloten tafelblad.

Bepaal de sfeer in je tuin

Een steigerhouten tuintafel heeft een stoere uitstraling. Een eikenhouten tuintafel oogt over het algemeen wat chiquer. De vraag bij de keuze tussen beide soorten tuintafels is natuurlijk waar je naar op zoek bent. En wat de sfeer is die je in je tuin wilt hebben. Een steigerhouten tuintafel past in vrijwel iedere stijl, van industrieel tot landelijk en retro. Een eikenhouten tafel voelt zich bijvoorbeeld thuis in een meer klassieke of landelijke omgeving. Kijk bij het kiezen van je tuinmeubelen niet alleen naar de sfeer in je tuin, maar betrek je woonkamer ook bij het geheel. Zo heb je een uniforme aankleding met je meubels binnen en buiten.

Hoe kies je nu tussen een steigerhouten tuintafel en een van eikenhout?

Je smaak is belangrijk bij het maken van de keuze tussen een steigerhouten tuintafel en een tafel van eikenhout. Toch zijn er ook andere factoren die een rol spelen. De prijs kan een belangrijke overweging zijn. Eikenhout is duurder dan steigerhout. De gemiddelde levensduur is wel langer. Maar je kunt je afvragen of je meer dan twintig jaar aan dezelfde tuintafel wilt eten. Soms is het ook wel eens tijd voor iets nieuws. Steigerhout is gemakkelijk in het onderhoud en vanuit een paar comfortabele stoelen geniet je dan ook heerlijk van je nieuw ingerichte tuin.