Huis en Tuin

Tuinmeubelen – Inrichten van huis en tuin

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

In de tuin werken met Hashimoto: zo pakken we het aan

In de tuin werken met Hashimoto: zo pakken we het aan.  ls je last hebt van de ziekte van Hashimoto, kan het werken in de tuin een uitdaging zijn. Toch is het belangrijk om actief te blijven en te genieten van de buitenlucht. In dit artikel geven we enkele tips om het werken in de tuin met Hashimoto zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

Plan je werkzaamheden goed

Als je last hebt van de ziekte van Hashimoto, is het belangrijk om je energie goed te verdelen en je werkzaamheden in de tuin goed te plannen. Het is verstandig om een lijst te maken van de klussen die je wilt uitvoeren en deze in te delen op basis van hoeveel energie ze kosten. Verdeel deze klussen vervolgens over meerdere dagen, zodat je je energie goed kunt verdelen. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van de tuin en doe de zwaardere klussen op een dag dat je meer energie hebt.

Houd ook rekening met het weer. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om op een bewolkte dag te werken, zodat je niet blootgesteld wordt aan de volle zon en de hitte. Daarnaast kun je het beste op de koelere momenten van de dag werken, zoals in de ochtend of de avond. Zo voorkom je dat je oververhit raakt en uitgeput raakt.

Als je werkzaamheden in de tuin plant, is het ook belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke schema. Plan de klussen bijvoorbeeld in op dagen dat je niet hoeft te werken of andere verplichtingen hebt. Zo voorkom je dat je jezelf overbelast en uitgeput raakt.

Door je werkzaamheden in de tuin goed te plannen en je energie goed te verdelen, kun je optimaal genieten van je tuin zonder dat je jezelf overbelast of uitgeput raakt.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Als je in de tuin werkt en last hebt van de ziekte van Hashimoto, is het verstandig om gebruik te maken van hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het werken in de tuin minder belastend wordt en dat je minder snel oververmoeid raakt.

Een voorbeeld van een handig hulpmiddel is een tuinkrukje. Met een tuinkrukje kun je tijdens het wieden van onkruid of het planten van bloemen op een comfortabele manier zitten. Hierdoor hoef je niet constant te bukken en belast je je rug en knieën minder. Daarnaast is het ook handig om een tuinslanghouder te gebruiken, waarmee je de slang gemakkelijk kunt oprollen en opbergen. Zo voorkom je dat je de zware slang moet tillen en belast je je lichaam minder.

Ook zijn er speciale tuingereedschappen verkrijgbaar die het werken in de tuin makkelijker maken. Zo zijn er bijvoorbeeld harken met een extra lange steel, waardoor je minder hoeft te bukken. En er zijn tuingereedschappen met een ergonomisch handvat, waardoor je minder druk uitoefent op je handen en polsen.

Kortom, er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het werken in de tuin met Hashimoto een stuk makkelijker kunnen maken. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, belast je je lichaam minder en kun je langer genieten van het werken in de tuin.

Kies voor de juiste planten

Als je last hebt van de ziekte van Hashimoto en graag in de tuin werkt, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Niet alle planten zijn namelijk geschikt voor mensen met deze aandoening. Sommige planten kunnen allergische reacties veroorzaken of de symptomen van Hashimoto verergeren. Daarom is het verstandig om te kiezen voor planten die weinig onderhoud vergen en die geen pollen verspreiden.

Vetplanten en cactussen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor mensen met Hashimoto. Deze planten hebben weinig verzorging nodig en geven geen pollen af. Ook zijn er verschillende kruiden en groenten die geschikt zijn voor de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, paprika’s, aardbeien en kruiden zoals basilicum en munt. Deze planten zijn niet alleen lekker om te eten, maar vragen ook weinig onderhoud en geven geen pollen af.

Als je kiest voor bloemen, dan kun je het beste kiezen voor planten die weinig stuifmeel produceren. Bloemen met een lage pollenproductie zijn bijvoorbeeld rozen, geraniums en irissen. Daarnaast zijn er ook speciale allergievriendelijke bloemen verkrijgbaar, zoals de zogenaamde ‘gesloten bloemen’. Deze bloemen hebben geen open bloemblaadjes, waardoor ze minder stuifmeel afgeven.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat sommige planten ook nog eens nuttig kunnen zijn bij de behandeling van Hashimoto. Zo hebben bijvoorbeeld planten als ashwagandha en gember een positief effect op de schildklierfunctie en kunnen ze helpen om de symptomen van Hashimoto te verminderen.

Kortom, er zijn genoeg planten en bloemen die geschikt zijn voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Door de juiste planten te kiezen, kun je optimaal genieten van je tuin zonder dat je klachten verergeren.

Draag beschermende kleding

Als je in de tuin werkt en last hebt van de ziekte van Hashimoto, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Dit kan door het dragen van de juiste kleding. Hieronder vind je enkele tips voor het kiezen van beschermende kleding bij het werken in de tuin:

  1. Bescherm jezelf tegen de zon

Als je in de tuin werkt, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Dit kun je doen door het dragen van een hoed of pet en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Kies daarnaast voor kleding met lange mouwen en pijpen, zodat je huid goed bedekt is.

  1. Bescherm jezelf tegen insecten

Insectenbeten kunnen vervelende symptomen veroorzaken bij mensen met Hashimoto. Draag daarom kleding die je beschermt tegen insectenbeten. Kies bijvoorbeeld voor lange mouwen en pijpen en draag sokken die je broekspijpen bedekken. Daarnaast kun je insectenwerende middelen gebruiken om insecten op afstand te houden.

  1. Bescherm je handen

Bij het werken in de tuin kun je gemakkelijk blaren en wondjes op je handen krijgen. Draag daarom handschoenen om je handen te beschermen. Kies voor handschoenen die goed passen en die gemaakt zijn van een ademend materiaal, zoals katoen.

  1. Kies voor comfortabele kleding

Het is belangrijk dat de kleding die je draagt tijdens het werken in de tuin comfortabel zit. Kies daarom voor kleding die goed past en die gemaakt is van ademende materialen, zoals katoen. Zo voorkom je dat je oververhit raakt en uitgeput raakt.

Door het dragen van beschermende kleding kun je optimaal genieten van het werken in de tuin zonder dat je klachten verergeren. Kies daarom voor kleding die je beschermt tegen de zon en insecten, die je handen beschermt en die comfortabel zit.

Neem voldoende rust

Als je in de tuin werkt en last hebt van de ziekte van Hashimoto, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Door regelmatig rustmomenten in te lassen, voorkom je dat je oververmoeid raakt en dat je klachten verergeren.

Plan na het werken in de tuin voldoende rustmomenten in. Neem bijvoorbeeld een warm bad of lees een boek in de schaduw. Zo geef je je lichaam de tijd om te herstellen en te ontspannen. Zorg er daarnaast voor dat je ’s avonds op tijd naar bed gaat, zodat je voldoende slaap krijgt.

Het is ook belangrijk om jezelf niet te overbelasten tijdens het werken in de tuin. Verdeel je werkzaamheden over meerdere dagen en plan de zwaardere klussen op een dag dat je meer energie hebt. Zo voorkom je dat je jezelf overbelast en dat je klachten verergeren.

Tot slot is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je merkt dat je moe begint te worden, neem dan direct rust. Forceer jezelf niet om nog even door te gaan, maar neem op tijd pauze. Zo kun je optimaal genieten van het werken in de tuin zonder dat je klachten verergeren.

Kortom, het nemen van voldoende rust is erg belangrijk als je last hebt van de ziekte van Hashimoto en graag in de tuin werkt. Plan daarom voldoende rustmomenten in, verdeel je werkzaamheden over meerdere dagen en luister goed naar je lichaam. Zo kun je optimaal genieten van het werken in de tuin zonder dat je klachten verergeren.

Conclusie

Werken in de tuin met Hashimoto kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen is het zeker mogelijk. Door je werkzaamheden goed te plannen, gebruik te maken van hulpmiddelen en te kiezen voor de juiste planten en beschermende kleding, kun je optimaal genieten van je tuin. Vergeet ook niet voldoende rust te nemen na het werken in de tuin. Lees meer over Hashimoto op de website van dehormoonfactor.nl.