Huis en Tuin

Tuinmeubelen – Inrichten van huis en tuin

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Dit moet je weten over het aanleggen van een nieuw gazon in de tuin

Dit moet je weten over het aanleggen van een nieuw gazon in de tuin

Het aanleggen van een nieuw gazon zorgt ervoor dat je tuin een nieuwe en frisse uitstraling krijg. Of je nu kiest voor graszoden of zaad, een goede voorbereiding en zorg zijn essentieel om te zorgen voor een gezond, groen gazon. Hier zijn enkele cruciale stappen en overwegingen voor iedereen die aan dit groene avontuur begint.

Planning en ontwerp

Voordat je begint, is het belangrijk om na te denken over het ontwerp van je tuin en hoe het gazon daarbinnen past. Overweeg de vorm van het gazon en hoe het integreert met andere elementen zoals bloembedden, paden en terrassen. Een goed gepland ontwerp zorgt niet alleen voor een esthetisch aangename tuin maar kan ook het onderhoud vergemakkelijken.

Denk ook na over het gebruik van het gazon. Een speelruimte voor kinderen of huisdieren vereist bijvoorbeeld een robuuster type gras dan een siergazon. Deze overwegingen hebben invloed op de keuze van het type graszaad of graszoden.

Grondvoorbereiding

Een succesvol gazon begint met de juiste grondvoorbereiding. Verwijder eerst alle stenen, onkruid en puin en werk vervolgens organisch materiaal door de bovenste laag om de vruchtbaarheid te verhogen. De pH-waarde van de grond kan ook van invloed zijn op de gezondheid van je gazon, dus het kan nodig zijn deze aan te passen op basis van het type gras dat je plant.

Het egaliseren van de grond is een andere belangrijke stap, om waterophoping en droge plekken te voorkomen. Een licht hellend oppervlak zorgt voor een goede afwatering weg van gebouwen en terrassen.

Kiezen tussen zaaien en graszoden

De keuze tussen graszaad en graszoden hangt af van verschillende factoren, zoals budget, tijd en het gewenste resultaat. Graszoden bieden onmiddellijke resultaten, maar zijn duurder dan zaaien. Graszaad vergt meer tijd om te vestigen maar biedt meer flexibiliteit in de keuze van grassoorten en is kosteneffectiever.

Overweeg de voor- en nadelen van elk om te bepalen welke optie het beste past bij jouw situatie en behoeften. Houd ook rekening met het seizoen; sommige tijden van het jaar zijn gunstiger voor het leggen van zoden of zaaien dan andere.

Water geven

Zowel nieuw gezaaide gazons als pas gelegde zoden hebben regelmatig water nodig om goed te vestigen. Het is cruciaal om de grond vochtig te houden, maar niet verzadigd, om de groei van jonge grasplanten te ondersteunen. In de beginperiode kan dit betekenen dat je meerdere keren per dag licht moet sproeien, afhankelijk van het weer.

Een te veel aan water kan echter schadelijk zijn en leiden tot rotten en ziekten. Het vinden van de juiste balans is essentieel voor een gezond gazon.

Bemesting

De juiste voeding is cruciaal voor het bevorderen van een sterke, gezonde groei van je nieuwe gazon. Gebruik een starterbemesting rijk aan fosfor om de wortelontwikkeling te stimuleren bij het aanplanten of zaaien. Volg daarna een regelmatig bemestingsschema op basis van de behoeften van het specifieke gras en de bodemcondities.

Wees voorzichtig met overbemesting, vooral met stikstofrijke meststoffen, omdat dit kan leiden tot snelle, zwakke groei en verhoogde gevoeligheid voor ziekten en plagen.

Maaien

Begin met maaien zodra het gazon hoog genoeg is, meestal wanneer het ongeveer 7-8 cm hoog is. Stel de maaihoogte in op het hoogste niveau om te voorkomen dat je te veel van de grasbladen afsnijdt, wat stress voor het jonge gazon kan veroorzaken. Maai regelmatig, maar verwijder niet meer dan een derde van de bladlengte bij elke maaibeurt.

Een scherpe maaimessen zorgt voor een zuivere snede, die de grasplanten gezond houdt en helpt bij het voorkomen van ziektes. Regelmatig maaien bevordert een dichte groei en vermindert de kans op onkruid.

Onkruidbeheersing

In de beginfase van het gazon kan het voorkomen dat onkruid sneller groeit dan het gras. Handmatig verwijderen van onkruid is in deze fase vaak het beste, om schade aan het jonge gras te voorkomen. Wees voorzichtig met het gebruik van herbiciden op een nieuw gazon; wacht tot het gazon goed is gevestigd en volg altijd de instructies op de verpakking.

Een gezond en dicht gazon zal uiteindelijk helpen om onkruid op natuurlijke wijze te onderdrukken. Regelmatige verzorging, zoals bemesten, maaien en beluchten, speelt een sleutelrol in het voorkomen van onkruid.

Beluchten en doorzaaien

Na het eerste jaar kan het nodig zijn om het gazon te beluchten, vooral als de grond compact is geworden. Beluchting verbetert de zuurstof en watertoevoer naar de wortels. Dit kan worden gecombineerd met doorzaaien om kale plekken te vullen en de dichtheid van het gazon te verbeteren.

Doorzaaien in het vroege najaar of het vroege voorjaar helpt om een dichte, weelderige grasmat te ontwikkelen die beter bestand is tegen onkruid, ziektes en plagen.

Bronnen: https://www.tuinengras.nl/blogs/nieuw-gazon-aanleggen en https://www.youtube.com/watch?v=AOeDLeHdp9c&t=79s